Telefoon WKZ 088 75 555 55

ACTH-test

Onderzoek van je bijnieren

Bekijk »

Je komt in ons ziekenhuis voor een onderzoek: een ACTH-test. Bij dit onderzoek kijkt de dokter of je bijnieren goed werken.

Bijnieren maken hormonen aan, zoals stresshormoon en geslachts- hormonen. Stresshormoon is altijd in je lichaam aanwezig. Je lichaam maakt extra stresshormoon aan bij ziekte of in situaties die duidelijk iets extra’s van je lichaam vragen. Bijvoorbeeld bij ingrijpende gebeurtenissen (stress) of bijvoorbeeld als je je arm of been breekt. Geslachtshormonen zorgen voor de groei van schaamhaar en okselhaar. De aanmaak van deze geslachtshormonen neemt meestal duidelijk toe rond de puberteitsleeftijd, maar soms al eerder.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een ACTH-test te doen. Soms doen we de test om te zien of je lichaam het stresshormoon voldoende kan aanmaken. Soms kijken we vooral of je bijnier de geslachtshormonen in de juiste verhoudingen kan aanmaken en of dat past bij je leeftijd.

Als je op de afbeelding van de folder klikt, kun je de folder over de ACTH-test bekijken. Deze folder is zowel voor jou als voor je ouders bedoeld.

<< terug naar ABC-folders
Wilhelmina Kinderziekenhuis