Telefoon WKZ 088 75 555 55

Het CF-Centrum

plaatje jongen met dokter

Het CF-centrum is een afdeling van het kinderziekenhuis waar je naar toe gaat als je cystic fibrosis hebt. Omdat Cystic Fibrosis een moeilijk woord is noemen we het voortaan CF. Ze noemen deze ziekte ook wel ‘taaislijmziekte’ want het heeft te maken met taai slijm dat in je lijf zit. Als je CF hebt, dan is dat slijm niet dun en waterig, maar dik en taai. Het taaie slijm zit in de longen,maag, darmen maar kan ook in je neus, keel en oren zitten.

Longen

Als er bij jou taai slijm in je longen zit moet je veel en vaak hoesten. De bacteriën in de lucht vinden taai slijm heerlijk. Ze gaan er lekker in liggen en maken zo nog meer bacteriën. Dan kan je dus ziek worden. Je krijgt koorts of een snotneus. Het zou handig zijn als je dat slijm op kon hoesten.

Maag en darmen

Als je taai slijm in je maag en darmen hebt, kun je buikpijn en koorts krijgen soms ook diarree. De voedingsstoffen die in het eten zitten poep je uit. Daardoor krijgt je lijf weinig brandstof. Dan voel je je slapjes en ben je snel moe.

Neus, keel en oren

Er kan taai slijm in je neus, keel of oren zitten. Het is mogelijk dat je een ontsteking krijgt. Dan heb je keelpijn of oorpijn.

In het CF-centrum kijken we hoe we jou kunnen helpen zodat je minder last hebt van bovenstaande klachten.

Dit zijn de mensen (dokters en andere specialisten voor CF) die in het WKZ naar je kijken:

Maar naast al deze mensen is er namelijk nog een heel belangrijk persoon en dat ben jij!

Want als jij goed voor je lichaam zorgt en naar de tips van al deze specialisten luistert heb je minder last van CF. Jij bent de baas over jouw lijf.

Wilhelmina Kinderziekenhuis