Telefoon WKZ 088 75 555 55

Medicijnen tegen pijn

plaatje medicijnenGelukkig zijn er veel manieren om ervoor te zorgen dat je ook na een ingreep zo min mogelijk last hebt van pijn. Dat is fijn, want dan kun je na een ingreep rustig wakker worden en je weer snel beter voelen.

Wat bij jou nodig is of het beste werkt ligt aan welke ingreep je hebt gehad en kan ook per persoon verschillend zijn. Van te voren maakt de slaapdokter een plan hoe we bij jou het beste de pijn kunnen behandelen bij de ingreep. Direct in de uitslaapkamer kijken en vragen we al of je pijn hebt, dan kan je als het nodig is extra medicijnen krijgen tegen de pijn. De dokter kan je hier meer over vertellen.

We zetten hier de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Medicijnen tegen de pijn tijdens de ingreep

Op de POS-poli heb je gehoord of je tijdens de narcose een extra plaatselijke verdoving krijgt. Hierbij wordt een deel van je lichaam verdoofd. Het zorgt er voor dat je tijdens en na de ingreep veel minder of zelfs helemaal geen pijn voelt.

Als we verwachten dat je enkele dagen pijstilling nodig hebt, laten we een dun slangetje in rug zitten. Hierdoor krijg je dan die dagen de pijnstilling. Door deze verdoving met het slangetje voel je ook minder dat je moet plassen. Je krijgt daarom een urinekatheter in je blaas. De extra verdoving en de urinekatheter krijg je als je slaapt. Je merkt er dus zelf niets van.

Als de pijnstilling niet meer nodig is, mag de urinekatheter er weer uit. Soms kun je als je wakker wordt een tintelend gevoel in je benen of armen hebben, dit gaat vanzelf weer over. De verpleegkundige spreekt met je af wanneer je weer uit bed mag.

Medicijnen tegen de pijn na de ingreep

De dokter beslist welke medicijnen voor jou het beste zijn:

  • (zet)pillen of een drankje
  • via het infuus dat je al hebt
  • een heel dun plastic slangetje achterin je rug (een soort infuus). Zo kun je na de ingreep nog een paar dagen via dit slangetje plaatselijk medicijnen toegediend krijgen tegen de pijn.
  • Bij een grote operatie waarbij de dokters verwachten dat je veel pijn hebt, schrijft de slaapdokter een combinatie van medicijnen voor. Je krijgt dit via het infuus waaraan een pompje zit.
  • Als je vijf jaar of ouder bent, dan krijg je soms een ander pompje (PCA pomp) dat je zelf kunt bedienen. Kijk op deze website of vraag naar de folder over deze PCA pomp op de POS-poli.
>> Tips
Wilhelmina Kinderziekenhuis