Telefoon WKZ 088 75 555 55

Medicijnen tegen pijn

plaatje medicijnen

Gelukkig zijn er veel manieren om ervoor te zorgen dat je ook na een ingreep je zo snel mogelijk goed voelt en rustig wakker wordt.

We hebben veel verschillende medicijnen die jou kunnen helpen. Die kunnen we zowel voor, tijdens, als na een ingreep geven. We beginnen altijd al tijdens de ingreep onder narcose of sedatie met de pijnbestrijding. Wat bij jou nodig is of het beste werkt ligt aan welke ingreep je hebt gehad en kan ook per kind verschillen.

Van te voren maakt de slaapdokter een plan hoe we jou het beste kunnen helpen bij de ingreep. Direct in de uitslaapkamer kijken en vragen we hoe het met je gaat. Als het nodig is krijg je extra medicijnen tegen de pijn. De dokter kan je hier meer over vertellen. We zetten hier de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Medicijnen tijdens de ingreep

  • Op de POS-poli heb je gehoord of je tijdens de narcose een extra plaatselijke verdoving krijgt. Hierbij wordt een deel van je lichaam verdoofd. Het zorgt er voor dat je tijdens en na de ingreep veel minder of zelfs helemaal geen pijn voelt.
  • Als we verwachten dat je enkele dagen pijnstilling nodig hebt, laten we een dun slangetje in je rug zitten. Hierdoor krijg je dan medicijnen. Door deze medicijnen voel je ook minder dat je moet plassen. Je krijgt daarom een urinekatheter in je blaas. De extra verdoving en de urinekatheter krijg je als je slaapt. Je merkt dus niets van het plaatsen hiervan.
  • Bij sommige operaties is het voldoende om het dunne slangetje alleen in je arm of been te plaatsen. Dan heb je geen urinekatheter nodig.
  • Soms kun je als je wakker wordt een tintelend gevoel in je benen of armen hebben, dit gaat vanzelf weer over. De verpleegkundige spreekt met je af wanneer je weer uit bed mag. Ook bekijkt ze wanneer de pijnstilling niet meer nodig is. Zowel het slangetje in je rug, arm of been als de urinekatheter haalt ze dan weg.

Medicijnen  na de ingreep

De dokter beslist op welke manier jij de medicijnen krijgt:

  • (Zet)pillen of een drankje.
  • Via het infuus dat je al hebt.
  • Een heel dun plastic slangetje achterin je rug, arm of been (een soort infuus). Zo kunnen we je na de ingreep nog een paar dagen via dit slangetje plaatselijk medicijnen geven.
  • Bij een grote operatie waarbij de dokters verwachten dat je veel pijn hebt, schrijft de slaapdokter een combinatie van medicijnen voor. We geven dit via het infuus waaraan een pompje zit.
  • Als je vijf jaar of ouder bent, dan krijg je soms een ander pompje (PCA pomp) dat je zelf kunt bedienen. We leggen je dan uit hoe dat werkt.

 

>> Tips

Wilhelmina Kinderziekenhuis