Telefoon WKZ 088 75 555 55

Röntgenonderzoek

Je hebt vast wel eens een skelet gezien. Onder jouw huid zie je er precies zo uit. Je skelet is opgebouwd uit allemaal botten, grote en kleine. Soms breek je wel eens een bot. Om dit te onderzoeken hoeft de dokter je gelukkig niet eerst open te maken. Met behulp van speciale stralen (röntgenstralen) kan er een foto van de binnenkant van je lichaam worden gemaakt. Op de foto kun je je botten, maar ook je organen, zoals je lever en je hart zien.

Voor het röntgenonderzoek moet je eerst je kleren uit doen, anders zie je namelijk ook de knoopjes van je blouse of de ritssluiting van je broek op de foto. Daarna ga je op een tafel liggen. Vlak boven je hangt een apparaat. Misschien vind je dit een beetje eng, maar je hoeft niet bang te zijn dat het apparaat tegen je aan komt. Eigenlijk is het een hele grote fotocamera. Net als bij gewone foto’s moet je heel stil liggen als de foto gemaakt wordt. Anders moet het misschien opnieuw, omdat de foto bewogen is.

Een röntgenfoto doet geen pijn en is ook niet gevaarlijk. Het is wel ongezond als je de hele dag röntgenstralen opvangt. Daarom dragen de mensen die op de röntgenafdeling werken speciale schorten waar de röntgenstralen niet doorheen kunnen.

Wilhelmina Kinderziekenhuis