Telefoon WKZ 088 75 555 55

Woordenboek

 • ECG

  ECG is een elektrocardiogram, een “hartfilmpje”. Op ruitjespapier wordt de elektrische activiteit van het hart getekend. Dit gebeurt met op de borstkas geplakte elektrodes (zie elektrode). Hieraan kan de dokter zien hoe het met je hart gaat.

 • Echocardiogram

  Met dit onderzoek kun je de bouw en de werking zien van het hart. Echoonderzoek gebeurt met geluid. De door de echokop uitgezonden geluidsgolven worden teruggekaatst door het hart. Deze echo’s kun je als bewegende beelden zien op een monitor. Nu kan de dokter zien hoe het met je hart gaat.

 • EEG

  EEG is de afkorting van Electro EncephaloGram. Het is een onderzoek naar de manier waarop je hersenen werken.

 • EHBO

  EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken.

  In een EHBO-cursus leer je wat je moet doen bij grote en kleine ongelukken of als iemand plotseling heel erg ziek wordt.
  Het is echt eerste hulp; de hulp die je geeft voordat een dokter het van je overneemt.

 • Elektroden

  Dit zijn metalen dopjes met draadjes eraan. Deze kunnen bijvoorbeeld op je hoofd of op je borst geplakt worden en worden verbonden met een machine. Je lichaam geeft signalen die door de metalen dopjes worden opgevangen en via de draadjes worden doorgegeven aan een monitor. De monitor zet die signalen om in lijntjes. Aan die lijntjes kan de dokter of verpleegkundige zien hoe het met je gaat.

 • Endocrinologie

  Hier werken de mensen die zich met hormoonziekten bezighouden. Hormonen zijn een soort boodschappers in je lichaam.

Wilhelmina Kinderziekenhuis