Telefoon WKZ 088 75 555 55

Woordenboek

 • Maatschappelijk werker

  De psycholoog is dus iemand voor jou om mee te praten. Voor je ouders/ verzorgers is er ook zo iemand: de maatschappelijk werker. Hij (of zij) kan met je ouders praten over de dingen die zij moeilijk vinden of waar zij zich zorgen over maken. Hij kan hen ook helpen met hele praktische zaken, bijvoorbeeld het vrij krijgen van hun werk, het regelen van reiskostenvergoedingen, het regelen van aanpassingen in jullie huis enzovoort.

 • Medisch analist

  Soms moet je bloed onderzocht worden. Het bloedprikken gebeurt door medisch analisten van het Centraal Diagnostisch Laboratorium (CDL). Zij zijn speciaal opgeleid in het bloedprikken bij kinderen. Bloedprikken gebeurt meestal tussen 8 en 10 uur ’s ochtends.

 • Melatonine

  Melatonine is een slaaphormoon. Dat is een boodschapper die je helpt om in slaap te vallen. Je lichaam maakt zelf melatonine aan, maar niet altijd op het noodzakelijke moment, vlak voordat je in slaap zou moeten vallen.

 • Metabole aandoening

  Als een kind problemen heeft met de stofwisseling noemt de dokter dat een metabole aandoening.

  Zie ook Metabole ziekten.

 • Metabole ziekten

  Dit zijn ziekten die te maken hebben met de stofwisseling in je lichaam. Je lichaam is opgebouwd uit cellen en elke cel is een klein fabriekje waar stoffen worden gebruikt en gemaakt. Dit heet de stofwisseling. Deze stofwisseling is nodig om bijvoorbeeld te groeien, nieuwe cellen aan te maken en warm te blijven. Als er iets mis is met je stofwisseling, kom je op deze afdeling terecht.

 • Mondheelkunde

  Tandartsen, kaakchirurgen (zie kaakchirurgie) en mondhygiënisten (zij vertellen je hoe je je gebit zo goed mogelijk kunt verzorgen en maken je gebit ook schoon) werken op deze afdeling samen aan het verbeteren van je gebit.

 • Monitor

  Een monitor is een klein computertje dat naast of achter je bed hangt. Jij bent met een aantal draadjes aan dat computertje verbonden. Op de monitor kan de arts of verpleegkundige een aantal dingen aflezen die bij jou gemeten worden. Zoals je hartslag, je bloeddruk en de hoeveelheid zuurstof je in je bloed.

 • Morfinepompje

  Een morfinepompje is een infuus waaraan een pompje zit. Als je op het pompje drukt, krijg je een kleine hoeveelheid medicijn tegen de pijn toegediend. Als je te vaak drukt, gaat de pomp ‘op slot’. Je kunt jezelf dus nooit teveel geven.

 • MRI

  Met een MRI-scan wordt een soort foto van de weefsels, bloedvaten en botten in je lichaam gemaakt. Het is iets anders dan een röntgenfoto waarmee je alleen de botten kunt zien. Bij een MRI-scan worden geen röntgenstralen gebruikt, maar een heel sterk magneetveld en radiogolven. Hiermee worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Een antenne ontvangt deze signalen en maakt er een plaatje van. Het onderzoek is niet gevaarlijk voor je lichaam en het doet geen pijn.

Wilhelmina Kinderziekenhuis