Telefoon WKZ 088 75 555 55

Woordenboek

 • Algemene pediatrie

  Een specialisme dat algemene kinderziekten behandelt.

 • Pedagogisch medewerker

  Dit zijn medewerkers die ervoor zorgen dat je naast de minder prettige dingen ook gewone en leuke dingen kan doen. Ze helpen je met het bedenken van wat je de hele dag zou kunnen doen, zoals bijvoorbeeld samen met je activiteiten doen op je kamer, naar de speelkamer, het dakterras, het kindertheater of naar de dieren.

  Soms kan het wel moeilijk zijn om in het ziekenhuis te liggen en geopereerd te worden of allerlei onderzoeken te krijgen. De pedagogisch medewerker vertelt je wat er met je gaat gebeuren en blijft ook bij je als dat nodig is. Ze kan je leren om met moeilijke situaties om te gaan.

 • Peritoneale dialyse (P.D.)

  Bij P.D. wordt je bloed ook gezuiverd, alleen vindt de dialyse niet in een kunstnier plaats (zoals bij hemodialyse), maar in je lichaam.

 • Pijnlineaal

  Op het pijnlineaaltje staan gezichtjes die aangeven hoeveel pijn jij hebt. Als je zeven jaar of ouder bent, geef je een cijfer voor de pijn.

 • Pijnpaspoort

  Als je een onderzoek of behandeling pijnlijk of eng vindt, weet jij het beste hoe de dokter of verpleegkundige jou kan helpen. Het Pijnpaspoort is een boekje waarin jij deze gewoontes en wensen kunt opschrijven. Bij een onderzoek of behandeling geef jij het aan de dokter of verpleegkundige. Na het lezen van het Pijnpaspoort weet hij of zij hoe jij het graag wilt. Het Pijnpaspoort kun je krijgen van de pedagogisch medewerker.

 • Plastische chirurgie

  Voor kinderen die geopereerd moeten worden om een lichaamsdeel er beter uit te laten zien, zoals bijvoorbeeld kinderen met een hazenlip of met brandwonden.

 • Psychiatrie

  Op deze afdeling worden kinderen met psychische problemen (problemen die je niet ziet, maar die in je hoofd zitten) door dokters onderzocht en behandeld. De dokters die hier werken heten psychologen en psychiaters.

 • Psychologen

  Alle kinderen die in het ziekenhuis komen vinden dat wel spannend en zijn soms wel eens een beetje bang, Ze kunnen zich zorgen maken over hun ziek zijn of zelfs bang zijn dat ze niet meer beter kunnen worden. Soms zijn kinderen ook niet gelukkig en gaan heel veel of juist heel weinig eten, soms hebben ze moeite met poepen of plassen nog in bed, worden gepest of zijn bang dat anderen hen niet begrijpen als ze over hun ziekte praten. Meestal kunnen de ouders, de leraren op school of andere mensen hen dan wel helpen om zich weer wat gelukkiger te voelen.

  Maar soms is dat niet genoeg ( of weten de mensen om je heen het ook niet zo goed) en dan is het fijn als iemand anders je kan helpen. De psycholoog is zo iemand. Zij (of hij) zoekt samen met je uit waar je goed in bent, waar je je zorgen over maakt of wat je moeilijk vindt en wat je daaraan zou kunnen doen. Ze kan je leren wat je kunt doen om minder bang te zijn, hoe je met bedplassen om kunt gaan, hoe eten weer gewoon voor je kan worden of hoe je aan anderen kunt vertellen wat je hebt.

Wilhelmina Kinderziekenhuis