Telefoon WKZ 088 75 555 55

Woordenboek

 • Slaapdokter

  Deze dokter zorgt er onder andere voor dat je ademhaling, je bloedsomloop en andere belangrijke lichaamsfuncties gewoon doorgaan terwijl jij slaapt tijdens een operatie. De slaapdokter past heel goed op jou als je slaapt. Daarom hoef je ook niet bang te zijn voor de anesthesie.

  Zie ook Anesthesie / Operatie / Narcose / Verdoving

 • Slagaders

  Dit zijn de buisjes die het bloed van je hart naar andere delen van je lichaam vervoeren. Het bloed in slagaders zit meestal vol zuurstof.

 • Snoezelkamer

  Dit is een kamer waar je je heerlijk kan ontspannen.

  In de snoezelkamer gaat het vooral om kijken, voelen en luisteren.

  De snoezelkamer bevindt zich op de afdeling Panda.

 • Specialisme

  Als je naar je eigen huisdokter gaat, kan hij of zij je wel helpen als je een griepje hebt of bijvoorbeeld de mazelen. Maar als je iets ernstigs aan je longen hebt, word je meestal doorgestuurd naar een dokter die heel veel van longen afweet. Die dokter heeft als specialisme longen. Zo heb je voor elk lichaamsdeel of orgaan een dokter die daar speciaal veel over weet. Dat orgaan of lichaamsdeel is zijn of haar specialisme. Er zijn heel veel verschillende plekken van je lichaam die behandeld of geopereerd kunnen worden en daarom zijn er ook heel veel verschillende specialismen.

 • Spina Bifida

  Open ruggetje; dit is een handicap waarmee kinderen geboren kunnen worden.

 • Steriel

  Steriel betekent: helemaal schoon, zonder bacteriƫn. De naalden waarmee dokters prikken zijn steriel. En de spullen in de operatiekamers ook. Dan kun je daar niet ziek van worden.

 • Stethoscoop

  Met een stethoscoop luistert de dokter naar je hart, je longen en je buik. Zo kan hij horen of je hart goed klopt, of je goed ademt en of je darmen in orde zijn.

 • Stuwband

  Een stuwband wordt gebruikt door een laborante van het priklab.

  Een stuwband is een band die om je bovenarm wordt gedaan. De stuwband is een band van elastiek die strak aangetrokken wordt. Hierdoor komt er druk op je bloedvaten en worden ze wat beter zichtbaar. Zo ziet de laborante precies waar ze moet prikken en is de prik des te sneller weer voorbij.

Wilhelmina Kinderziekenhuis