Telefoon WKZ 088 75 555 55

Woordenboek

 • Venapunctie

  Als er bloed nodig is voor een onderzoek (meer dan je met een vingerprik kunt geven), dan krijg je een prik in je arm; dat noem je een venapunctie. Een venapunctie wordt gedaan door een arts of door een priklaborant van het priklab.

 • Verpleegkundigen

  Verpleegkundigen zijn de mensen die de hele dag voor je zorgen. Als je wat langer in het ziekenhuis moet blijven, heb je meestal een vaste groep verpleegkundigen die elkaar afwisselt. Als je wat wilt weten, kun je het hen vragen en ook met problemen kun je bij ze terecht. Het lukt niet altijd om dezelfde verpleegkundigen in te roosteren, dus het kan wel eens gebeuren dat je een nieuwe verpleegkundige aan je bed krijgt.

 • Vicieuze cirkel

  Een reeks vervelende toestanden waar je maar niet uit kunt komen.

 • Vingerprik

  Als er maar een beetje bloed nodig is voor het onderzoek, krijg je meestal een vingerprik. De vingerprik wordt gedaan door een laborante in het priklab of bij je bed.

 • Virus

  Een virus is een piepklein deeltje, dat een ontsteking kan veroorzaken als het in je lichaam komt. Je kan een virus op verschillende manieren krijgen. Bijvoorbeeld via de lucht door te hoesten bij een verkoudheid of als je je handen niet goed wast bij diarree.

 • Voedingsassistenten

  De voedingsassistenten verzorgen het eten op de afdeling. Zij zorgen voor jouw ontbijt, drinken en fruit en de broodmaaltijd tussen de middag. ’s Ochtends komen ze bij je langs om je te vragen wat je die dag wilt eten.

Wilhelmina Kinderziekenhuis