Telefoon WKZ 088 75 555 55

Familiegeschiedenis

foto stamboonBij een anafylactische reactie reageert je lichaam heel sterk op iets wat je eet, drinkt, aanraakt of inademt. De reactie ontstaat meestal na het eten of drinken van iets.

Anafylaxie komt in sommige families vaker voor dan in andere families. Wanneer je vader anafylaxie heeft, en je zus ook, dan heb jij ook meer kans om anafylaxie te krijgen. Anafylaxie kan dus erfelijk zijn. Toch is het niet zo dat als een van je ouders anafylaxie heeft, jij dat ook altijd krijgt. Of je anafylaxie krijgt of niet, hangt ook van andere dingen af. Datzelfde geldt voor andere allergische reacties zoals eczeem, astma en hooikoorts.

Als een van je ouders een aangeboren neiging heeft om allergisch te reageren op prikkels van buitenaf (dit heet atopie), is de kans wel heel groot dat jij dat ook hebt. Allergie is duidelijk erfelijk. Bij 90% van de kinderen met allergie, komt de allergie ook voor bij ouders, broertjes of zusjes.

Barts vader heeft astma en heeft al sinds zijn jeugd een Adrenalinepen. Hij wordt onmiddellijk benauwd als hij pinda’s eet. Barts moeder heeft hooikoorts. Bij Bart speelt erfelijkheid dus waarschijnlijk een rol.

Wilhelmina Kinderziekenhuis