Telefoon WKZ 088 75 555 55

Specifieke klachten

plaatje: jongen krijgt een allergische reactieEen anafylactische reactie is een heel hevige allergische reactie van je hele lichaam. Deze reactie kan zelfs levensbedreigend zijn.

Een anafylactische reactie kan beginnen met een raar gevoel. Je krijgt jeuk, galbulten en je handen, lippen, gezicht en oogleden worden dik. Vaak krijg je ook pijn in je buik, je wordt misselijk en moet overgeven. Echt gevaarlijk wordt het als je ook benauwd wordt of wanneer je keel en tong gaan opzwellen. Je bloeddruk kan dalen en je kunt uiteindelijk bewusteloos raken. Dat noemen we een anafylactische shock.

Deze reactie kan voorkomen na het eten van bepaald voedsel, maar ook na het innemen van bepaalde medicijnen, na een insectenbeet of als je in contact komt met latex. Meestal reageert je lichaam binnen een paar minuten na het eten of in contact komen met datgene waar je allergisch voor bent. Hoe sneller je lichaam reageert, hoe gevaarlijker het is.

Bart werd tijdens het lunchen op school opeens erg benauwd. Waarschijnlijk heeft hij iets gegeten waar pinda in zat. Zes maanden geleden at Bart voor het eerst iets met pinda: een pindakoekje. Hij kreeg het onmiddellijk heel erg benauwd. Hij is met zijn ouders naar het ziekenhuis geweest. Daar hebben ze bij hem een huidtest gedaan. Bij een huidtest kan de dokter zien waar iemand allergisch voor zou kunnen zijn. De uitslag was dat Bart erg allergisch is voor pinda.

Bart heeft tabletjes die hij kan innemen als hij allergisch reageert. Hij heeft ook een Adrenalinepen. Dat is een soort spuitje met een medicijn. Daarmee kan hij zichzelf een prikje geven als hij opeens benauwd wordt. Bijvoorbeeld doordat hij per ongeluk iets met pinda eet. Deze pen heeft hij nog niet nodig gehad.

Wilhelmina Kinderziekenhuis