Telefoon WKZ 088 75 555 55

Lichamelijk onderzoek

foto longen luisterenBart krijgt een algemeen lichamelijk onderzoek. De dokter onderzoekt vooral zijn huid, buik, luchtwegen en longen. De dokter vindt alleen een paar kleine eczeemplekken op Barts armen en benen.

Onderzoek ademhaling

Als je vaak klachten hebt over je longen of luchtwegen dan zal de dokter willen weten hoe je ademt. Hij of zij zal dus kijken naar je borstkas en naar hoe snel je ademt. De dokter kijkt ook of hij tekenen van benauwdheid ziet. Als je vaak benauwd bent, ziet de dokter dat je extra spieren moet gebruiken om goed de lucht binnen te krijgen.

Naar je longen luisteren

De dokter zal ook altijd naar je longen willen luisteren. De dokter noemt dat met een deftig woord auscultatie. Daarvoor heeft hij een stethoscoop. Eigenlijk is dat gewoon een apparaatje dat het geluid van de ademhaling in de longen versterkt, zodat hij het beter kan horen. De dokter zou natuurlijk ook z’n oor op je borst kunnen leggen, maar dat staat een beetje gek. Daarom gebruikt hij zo’n apparaat.

Bij kinderen met astma kun je horen dat de lucht tijdens het uitademen moeilijk naar buiten kan komen: het piept en fluit dan, want de lucht moet door vernauwde luchtkanaaltjes naar buiten worden geperst.

Wilhelmina Kinderziekenhuis