Telefoon WKZ 088 75 555 55

Behandeling

foto epipenDe behandeling van anafylaxie bestaat in de eerste plaats uit het proberen te voorkomen van de reactie. Daarom is het ook zo belangrijk om precies te weten wat (welk allergeen) de anafylactische reactie veroorzaakt. Als dat eenmaal bekend is, moet je alle contact ermee volledig vermijden.

Soms kom je per ongeluk toch in aanraking met het allergeen. Daarom moet je altijd een antihistaminicum bij je hebben wat je in kunt nemen als je lichte klachten (huid- of maagdarmklachten) krijgt. Histamine is een stof die vrijkomt bij allergie en die ervoor zorgt dat je klachten krijgt. De tablet remt de aanmaak van deze stof.

Als je al eerder ernstigere klachten hebt gekregen, zoals erge benauwdheid of bewusteloosheid, moet je altijd een Adrenalinepen (Epipen of Anapen) bij je hebben. Dat is een soort spuitje met een medicijn. Bij de pen zit ook een gebruiksaanwijzing zodat jij en je ouders precies weten hoe je hem in geval van nood moet gebruiken. Meestal betekent dit dat je altijd een Adrenalinepen bij je moet hebben en dat soms de school er ook eentje heeft. De schoolleiding moet ook op de hoogte zijn van jouw anafylaxie en moet ook weten wanneer en hoe ze de pen moeten gebruiken.

Wilhelmina Kinderziekenhuis