Telefoon WKZ 088 75 555 55

Leven met ...

plaatje: jongens etenEen anafylactische reactie is naar en veroorzaakt soms veel angst, zowel bij het kind als bij de ouders. Als eenmaal bekend is wat de anafylaxie veroorzaakt, kan een nieuwe reactie meestal goed worden voorkomen.

Anafylaxie heb je waarschijnlijk je hele leven lang. Dat betekent dat je je hele leven een bepaalde stof moet vermijden. Dat is niet eenvoudig. Er kunnen sporen van het allergeen in voedingsmiddelen zitten waar je het helemaal niet zou verwachten. Zo kan er in een bouillonblokje pinda zitten. Je moet dus altijd opletten en vaak nee zeggen als iemand je iets aanbiedt of je kunt niet zomaar ergens blijven eten. Dat is niet leuk.

Bij anafylaxie kun je ook bang zijn voor een nieuwe reactie. En ook je ouders kunnen bang zijn dat jij opnieuw een reactie krijgt. In het ziekenhuis kunnen de dokteren jou en je ouders hiermee helpen.

Je ouders moeten heel goed opletten op wat ze kopen. Bij het voedingscentrum kunnen ze lijsten vinden van voedingsmiddelen die pinda’s (of andere allergenen) bevatten.

Wilhelmina Kinderziekenhuis