Telefoon WKZ 088 75 555 55

Familiegeschiedenis

plaatje stamboomWaarom je eczeem hebt, is vaak moeilijk te achterhalen. Soms speelt allergie een rol. Ook het weer kan een rol spelen en ook op infecties, spanningen en emoties kan je huid reageren.

Eczeem komt in sommige families vaker voor dan in andere families. Wanneer je vader eczeem heeft, en je zus ook, dan heb jij ook meer kans om eczeem te krijgen. Eczeem kan dus erfelijk zijn. Toch is het niet zo dat als een van je ouders eczeem heeft, jij ook altijd eczeem krijgt. Of je eczeem krijgt of niet, hangt ook van andere dingen af. Datzelfde geldt voor andere allergische reacties zoals voedselallergie, astma en hooikoorts.

Als een van je ouders een aangeboren neiging heeft om allergisch te reageren op prikkels van buitenaf (dit heet atopie), is de kans wel heel groot dat jij dat ook hebt. Allergie is duidelijk erfelijk. Bij 90% van de kinderen met allergie, komt de allergie ook voor bij ouders, broertjes of zusjes.

De vader van Lianne heeft last van hooikoorts, vooral wanneer de berken bloeien. De moeder van Lianne heeft als kind last gehad van eczeem. Bij Lianne speelt erfelijkheid dus wel duidelijk een rol.

Wilhelmina Kinderziekenhuis