Telefoon WKZ 088 75 555 55

Familiegeschiedenis

plaatje familiegeschiedenisHooikoorts is een allergische ziekte. Hooikoorts wordt veroorzaakt door het inademen van stuifmeelkorrels (pollen) van verschillende grassoorten en bomen.

Hooikoorts komt in sommige families vaker voor dan in andere families. Wanneer je vader last van hooikoorts heeft en je zus ook, dan heb jij ook meer kans om hooikoorts te krijgen. Hooikoorts kan dus erfelijk zijn. Toch is het niet zo dat als een van je ouders hooikoorts heeft, jij ook altijd hooikoorts krijgt. Of je hooikoorts krijgt of niet, hangt ook van andere dingen af. Datzelfde geldt voor andere allergische reacties zoals voedselallergie, astma en eczeem

Als een van je ouders een aangeboren neiging heeft om allergisch te reageren op prikkels van buitenaf (dit heet atopie), is de kans wel heel groot dat jij dat ook hebt. Allergie is duidelijk erfelijk. Bij 90% van de kinderen met allergie, komt de allergie ook voor bij ouders, broertjes of zusjes.

Jans vader heeft af en toe last van hooikoorts na contact met pollen van bomen en grassen. Jans moeder had als kind last van astma. Bij Jan speelt erfelijkheid een rol.

Wilhelmina Kinderziekenhuis