Telefoon WKZ 088 75 555 55

Behandeling

plaatje dokter die jongen onderzoektAls je last van hooikoorts hebt, krijg je meestal eerst een neusspray. In deze neusspray zit een hormoon dat de allergische ontsteking remt. Deze neusspray kun je in de klachtenperiode maar een paar weken achter elkaar intensief gebruiken. Als de spray onvoldoende helpt, kun je hem ook een of twee keer per dag tijdens het hele klachtenseizoen gebruiken, of je nu klachten hebt of niet.

Als de spray onvoldoende helpt, kan de dokter een antihistaminicum voorschrijven. Histamine is een stof die vrijkomt bij allergie en die ervoor zorgt dat je klachten krijgt. Dit tablet remt de aanmaak van deze stof en kan worden ingenomen bij sterke klachten.

Als de klachten niet weggaan, kan de dokter ook besluiten om deze tablet naast de neusspray elke dag gedurende de gehele klachtenperiode voor te schrijven.

Ten slotte, als dit alles niet of onvoldoende helpt, kan de dokter ook overwegen om je te laten wennen aan de stof waar je niet tegen kan. Dit gebeurt door je deze stof – deels wekelijks, deels maandelijks – in steeds grotere hoeveelheden onderhuids toe te dienen. Deze therapie heet gewennings- of immunotherapie.

Deze behandeling werkt vaak wel, maar is niet zonder gevaar. Er kan ook een allergische reactie uitgelokt worden. Daarom moet je, nadat de stof is toegediend, altijd 1 uur in de wachtkamer blijven. Tegenwoordig kun je ook dagelijks een paar druppels met de stof onder je tong krijgen. Bij kinderen is nog niet voldoende aangetoond dat deze behandeling echt effect heeft.

In de animatie kun je zien wat je kunt nemen bij hooikoorts

Wilhelmina Kinderziekenhuis