Telefoon WKZ 088 75 555 55

Medicijnen tegen CVS

plaatje medicijnenZijn er medicijnen tegen CVS?

Er zijn geen medicijnen die CVS genezen. Er zijn wel medicijnen die kunnen helpen om sneller uit een vicieuze cirkel te raken. De dokter schrijft ze heel soms voor. Meestal pas als de gewone behandeling niet werkt.

Bijvoorbeeld: als je slaapritme ernstig in de war is, krijg je soms melatonine, een slaap-medicijn. Melatonine helpt niet tegen vermoeidheid. Het is een middel waardoor je makkelijker in slaap valt.

Als je zelf een strak ritme aanhoudt en op tijd naar bed gaat, kan je slaapritme ook zonder medicijn verbeteren. Je leert dat in het FitNet behandelprogramma (link naar ‘wat is FitNet’).

Sommige dokters schrijven hydrocortison voor. Dat is een hormoon. Je lichaam maakt dit hormoon zelf aan in de bijnier. Uit onderzoek blijkt dat het slikken van hydrocortison tijdelijk helpt. Het is niet bewezen dat het ook op de lange duur effect heeft.

De meeste medicijnen hebben ook nadelen. Bijwerkingen noemen we dat. Ook hydrocortison heeft bijwerkingen. Het kan gevaarlijk zijn om het te slikken. Je bijnier gaat er zelf nog minder hydrocortison door aanmaken. Hij wordt als het ware een beetje lui.

Wilhelmina Kinderziekenhuis