Telefoon WKZ 088 75 555 55

Waarom eerst een onderzoek naar effectiviteit?

We weten inmiddels dat de behandeling met FitNet goed werkt. We hebben daar onderzoek naar gedaan. Dit onderzoek is uitgevoerd door Drs. Sanne Nijhof (arts-onderzoeker) onder leiding van Dr. E.M. van de Putte (kinderarts in het WKZ) en prof. Dr. Gijs Blijenberg (psycholoog in het NKCV).

De behandeling met FitNet heet cognitieve gedragstherapie (CGT). CGT wordt al jaren gegeven door psychologen in het Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid in Amsterdam. De onderzoekers daar hebben aangetoond dat cognitieve gedragstherapie een goede behandeling is van CVS. Recent hebben we met ons onderzoek aangetoond dat cognitieve gedragstherapie via internet even goed werkt.

Bij de behandeling in Amsterdam bezoek je elke week een therapeut. Bij de FitNet-behandeling heb je contact met je therapeut via e-mail. Dat is het belangrijkste verschil.

Niet iedereen woont in de buurt van Amsterdam. En steeds meer jongeren zitten dagelijks achter de computer. Daarom is er een behandeling voor CVS ontwikkeld die via internet gevolgd kan worden: FitNet.
FitNet werd opgezet door het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht in samenwerking met het Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid in Amsterdam.

De FitNet-behandeling is ook gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. In plaats van face to face ontmoetingen met de therapeut, heb je contact via internet.

Wilhelmina Kinderziekenhuis