Telefoon WKZ 088 75 555 55

EEG

  • EEG-onderzoek
  • EEG-onderzoek
  • EEG-onderzoek
  • EEG-onderzoek
  • EEG-onderzoek

EEG is een afkorting van een moeilijk woord: Electro EncephaloGram. Het is een onderzoek naar de manier waarop je hersenen werken. Er is geen betere computer in de hele wereld dan je hersenen. De hele dag zenden je hersenen kleine, elektrische stroompjes uit. Er zijn erg veel hersencellen die ervoor zorgen dat je kunt denken, voelen, bewegen en dingen kunt onthouden. Ze helpen je ook om nieuwe dingen te leren.

Tijdens het onderzoek meet het EEG-apparaat de verschillen in spanning tussen de elektrische stroompjes die je hersenen uitzenden. Die verschillen schrijft het apparaat vervolgens op papier, in de zogenaamde EEG-curve. Aan die curve kan de dokter zien óf je epilepsie hebt en om wat voor soort epilepsie het gaat. Dat is belangrijk om te weten voor de behandeling.

Het onderzoek doet geen pijn. Het meten gebeurt gewoon door je schedel en haren heen.

Voorbereiding EEG

Tijdens het onderzoek lig je op een tafel. Met een rood of blauw potlood zet een laborante eenentwintig kruisjes op je hoofd. Dat kriebelt een beetje. Deze kruisjes zet ze niet zomaar ergens neer, maar ze meet steeds heel precies de afstanden tussen de kruisjes.

Zodra de laborante klaar is, plakt ze met lijm allemaal elektroden (metalen dopjes met draadjes eraan) op de plaats van de kruisjes. Via de elektroden worden de elektrische stroompjes van je hersenen naar een EEG-apparaat geleid. Ook op je linkerhand wordt een elektrode geplakt. Die is bedoeld om je hartslag te meten.

Standaard-EEG

De laborante vraagt je tijdens het onderzoek om een aantal opdrachtjes uit te voeren. Zo moet je bijvoorbeeld een paar keer je ogen open en dicht doen, een vuist maken, hard blazen, kijken naar een plaat en naar een flitslamp kijken, net alsof je in een disco bent. Dit zijn manieren om een aanval of andere epileptische verschijnselen op te wekken.

Tijdens het onderzoek kijkt de laborante steeds naar een beeldscherm met allemaal lijntjes. Dit zijn de stroompjes die je hersenen uitzenden. Door de lijnen op het scherm goed te bestuderen, ziet ze of het overal in je hersenen goed gaat. Als je beweegt, is het moeilijk om de EEG goed te bekijken. Daarom is het belangrijk dat je tijdens het onderzoek zo stil mogelijk ligt. Het onderzoek doet geen pijn. Misschien voelt het alleen een beetje raar om met die draadjes op je hoofd te liggen. Het meten duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Als het onderzoek is afgelopen, haalt de laborante alle draadjes weer van je hoofd en je hand en poetst ze de lijm zo goed mogelijk uit je haar. Meestal blijft er na afloop toch nog een beetje lijm achter in je haar, maar dat kun je er thuis weer uitwassen. Het hele onderzoek, met plakken, registreren en schoonmaken, duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Natuurlijk mag je vader of moeder tijdens het onderzoek bij je blijven.

EEG na slaaponthouding

Wanneer de dokter op het standaard-EEG geen afwijkingen vindt, kan hij of zij je vragen om nog een EEG te laten maken nadat je weinig geslapen hebt. Een tekort aan slaap kan ook epileptische verschijnselen en zelfs een aanval opwekken.

Bij Michel is het EEG tussen de aanvallen door normaal. Als hij moet hyperventileren, krijgt hij een aanval. Op het EEG zijn afwijkingen te zien die de dokters piekgolven noemen.

Wilhelmina Kinderziekenhuis