Telefoon WKZ 088 75 555 55

Diagnose

plaatje Michel
Epilepsie is een ziekte waarbij je last hebt van aanvallen. Hoe krijg je nu zo’n aanval? Dat heeft te maken met je hersenen. De hele dag zenden je hersenen kleine, elektrische stroompjes uit. Als je epilepsie hebt, kan er soms opeens even een storing in die elektrische stroompjes komen. Dan krijg je een aanval.

Hoe zo’n aanval zich uit, kan heel verschillend zijn. Dat hangt af van de grootte en de plaats van het gebied van de hersenen waar op dat moment de verstoring optreedt. Je kunt vallen, schokken, vreemde bewegingen maken, iets vreemds ruiken of even afwezig zijn. Er zijn veel verschillende soorten epileptische aanvallen.

De oorzaak van een epileptische aanval kan ook heel verschillend zijn. Het kan zijn dat je een keer op je hoofd bent gevallen, dat je een infectie van je hersenweefsel of van je hersenvlies hebt gehad. Het kan ook zijn dat je geboren bent met een ander patroon van de hersenschors of een erfelijke ziekte hebt die met epileptische aanvallen gepaard gaat en zo zijn nog vele andere mogelijkheden. Pas als je regelmatig aanvallen hebt die niet worden veroorzaakt door koorts, een tekort aan slaap of andere factoren spreken de dokters over epilepsie.

Wanneer je epilepsie hebt en geen aanval hebt, werken je hersenen meestal net zoals die van kinderen die geen epilepsie hebben. Er is dan dus niets aan je te merken.

Michel heeft idiopatisch gegeneraliseerde epilepsie. Dat wil zeggen dat als hij een aanval heeft de epileptische activiteit overal in zijn hersenen aanwezig is. Dit is gelukkig een vorm van epilepsie die niet zo erg is. De dokters kunnen de aanvallen meestal goed behandelen met medicijnen. De meeste kinderen (ongeveer 70%) kunnen na een paar jaar stoppen met het slikken van deze medicijnen en krijgen dan geen aanvallen meer.

Wilhelmina Kinderziekenhuis