Telefoon WKZ 088 75 555 55

Meer over koortsstuipen

Plaatje van Mauro in bedWat is een koortsstuip?

Als je koorts hebt, kunnen je beide armen en benen opeens heftig gaan schokken en trekken. Dit noemen de dokters een koortsstuip. Soms houd je even op met ademen. Deze trekkingen kunnen een paar minuten tot een kwartier duren en gaan vanzelf over. Daarna voel je je vaak suf en kunnen je ouders je moeilijk wakker krijgen. Een uur na het begin van de koortsstuip voel je je meestal weer wat helderder. Je kunt je dan nog wel een tijdje huilerig en onrustig voelen.

Kinderen in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar kunnen een koortsstuip krijgen.

Hoe ontstaat het?

Een kind kan een koortsstuip krijgen nog voor de ouders gemerkt hebben dat het koorts heeft. Koortsstuipen komen in sommige families vaker voor. Koortsstuipen zijn niet te voorkomen.

Kan het kwaad?

Veel ouders maken zich ongerust als hun kind een koortsstuip heeft. Dat is begrijpelijk, want het is eng om mee te maken. Maar een koortsstuip gaat binnen een paar minuten tot een kwartier vanzelf over. Een koortsstuip beschadigt de hersenen niet, ook niet als uw kind nog een stuip krijgt. Een koortsstuip is geen epilepsie.

Adviezen voor je ouders

Als uw kind koortsstuipen heeft, is het belangrijk dat u rustig blijft. Leg uw kind op de zij of op de buik met het hoofd omlaag, zodat het zich niet kan verslikken. Zorg dat er niets in zijn mond of keel zit, zodat uw kind vrij kan ademen. Zorg dat het niet kan vallen en zich niet kan stoten of bezeren. Bel daarna de praktijk of de dienstdoende arts. Dan komen we direct langs.

Wilhelmina Kinderziekenhuis