Telefoon WKZ 088 75 555 55

Diagnose

plaatje van gesprek meisje met dokterDe dokter zegt dat Merel is flauwgevallen. Daardoor is ze even buiten bewustzijn geweest. Flauwvallen heeft niets met epilepsie te maken.

Flauwvallen

Wat gebeurt er precies in je lichaam als je flauwvalt? Er vinden twee belangrijke processen plaats in je lichaam: de ademhaling en de bloedsomloop. Die twee werken heel nauw samen. Door te ademen komt er zuurstof in je longen. Via je longen komt de zuurstof in je bloed terecht. Het bloed zorgt ervoor dat de zuurstof naar alle delen van je lichaam gaat. Ook naar je hersenen. Als je flauwvalt, stroomt er even geen bloed (en dus geen zuurstof) naar je hersenen. De hersenen kunnen slecht tegen een tekort aan zuurstof en reageren meteen. Het wordt zwart voor je ogen, je raakt de controle over je spieren kwijt en je zakt in elkaar. Als je ligt, hoeft het bloed niet meer naar boven te worden gepompt. Daardoor kan het bloed weer makkelijker naar je hersenen stromen. Je hersenen krijgen weer meer zuurstof en je komt weer bij bewustzijn.

Als je vriendin flauwvalt, kun je haar het beste even rustig laten liggen. Laat haar daarna rustig gaan zitten. Haar lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Geef haar dan een glaasje water. Als ze dit zelf kan opdrinken, kan ze proberen om voorzichtig op te staan en is ze weer in orde.

Bekijk video: Epilepsie - Wegraken »
Wilhelmina Kinderziekenhuis