Telefoon WKZ 088 75 555 55

Het vervolg

plaatje: meisje krijgt gipsAls de dokter je heeft nagekeken en als alle onderzoeken zijn afgelopen, gaan jullie samen weer bespreken wat er aan de hand is. De dokter zal je precies vertellen op wat voor een manier de botbreuk het best “gezet” kan worden. “Zetten” betekent dat de botten weer op zijn plaats worden gezet. Zetten doet erg veel pijn. Daarom gebeurt dat bijna altijd onder narcose, dus als je slaapt. Dan voel je er niets van.

In de meeste gevallen besluit de dokter dat de breuk in het gips gezet moet worden. Soms kan dit niet, omdat de botbreuk op een plaats zit die je niet in het gips kunt zetten. Bij een gebroken sleutelbeen, bijvoorbeeld. Een gebroken sleutelbeen hoef je niet te zetten. Wanneer de breuk geneest, gaat het sleutelbeen meestal vanzelf weer rechtgroeien. Tot de genezing draag je je arm in een mitella of draagdoek.

In een enkel geval, als de breuk heel complex is, besluit de dokter dat je geopereerd moet worden. Na de operatie krijg je dan alsnog gips om de breuk.

Jessica’s arm hoeft niet geopereerd te worden. Ze gaat naar de gipsmeester. Die zet haar arm in het gips.

Wilhelmina Kinderziekenhuis