Telefoon WKZ 088 75 555 55

Behandeling

plaatje: meisje krijgt gipsJessica’s arm wordt in het gips gezet. Een gipsverband is een bijzonder verband. Het bestaat uit verband met gipsstof. Door het in het water te dompelen, wordt het heel zacht en kun je het makkelijk om de arm wikkelen. Als het droogt, wordt het zo hard als steen. Dit voorkomt dat je je arm kunt bewegen.

Iedere wond geneest met littekenweefsel. Dat is zacht weefsel. Als een bot gebroken is, ontstaat er eerst littekenweefsel. Uit de randen van dit weefsel groeien botcellen die dit weefsel weer omvormen tot keihard nieuw bot. Je begrijpt dat dit wel even duurt. Een gebroken arm geneest in ongeveer vier tot zes weken. Bij een gebroken been duurt het veel langer: een onderbeen heeft acht weken nodig en een bovenbeen wel tien weken.

Hoe jonger je bent, hoe sneller het gaat. Bij een baby duurt het maar een tot twee weken tot een botbreuk geheeld is. Naarmate je ouder wordt, duurt de genezing steeds langer.

Na zes weken moet Jessica weer terugkomen in het ziekenhuis. Het gips mag eraf. Als je uit het gips komt of wanneer je geopereerd bent, voelt het ledemaat dat gebroken was eerst nog heel raar. Vaak is je been of arm veel dunner geworden en voelt alles nog slap. Soms is het ook eng om je arm of been weer te gebruiken, het lijkt wel of het zo weer kan breken. Dat is natuurlijk niet zo. Je gewrichten zijn door het lange nietsdoen stijf geworden en je spieren zijn minder sterk. Daarom moet je oefeningen doen om weer spierballen te krijgen.

De fysiotherapeut weet precies hoe dat moet. Hij of zij gaat met je oefenen op apparaten of in het zwembad. Zo leer je je arm of been weer te gebruiken. Na een tijdje is je arm of been weer in de oude conditie en kun je weer alle sporten doen die je gewend was.

Wilhelmina Kinderziekenhuis