Telefoon WKZ 088 75 555 55

Diagnose

  • elleboogbreuk
  • elleboogbreuk met pinnen

De dokter beoordeelt aan de hand van de foto of de botbreuk in het gips moet of dat er geopereerd moet worden.

In het gips

Gips kan alleen gebruikt worden als de botbreuk op de foto uit twee stukken bestaat. Dan kun je deze stukken weer op elkaar zetten. Nadat je arm of been gezet is, moet de breuk weer helen. Tot die tijd mag je je gebroken arm of been niet gebruiken. Daarom doet de gipsmeester gips om je arm of been.

Wanneer de twee stukken bot op zijn plaats staan, kan de doker of de gipsmeester er direct gips omheen doen. Je arm is dan helemaal gespalkt en kan weer genezen en recht groeien.

Wannneer de twee stukken bot niet op zijn plaats staan, moeten ze eerst recht gezet worden. Dat noem je zetten. Het zetten van een botbreuk doet erg pijn. Daarom gebeurt dat bijna altijd onder narcose, dus als je slaapt. Dan voel je er niets van.

Operatie

Als de breuk uit meer stukken bestaat of heel dicht bij een gewricht zit of door het gewricht verloopt, zal de dokter moeten opereren. De botstukjes worden dan inwendig weer als puzzelstukjes in elkaar gepast en vervolgens vastgezet met schroefjes, een plaatje of een of meer pennetjes. De operatie doet geen pijn. Je wordt eerst in een speciale slaap gebracht. Dit heet de narcose.

Na de operatie zitten alle stukjes weer op hun plaats. Om dat zo te houden, krijg je alsnog gips om je arm of been.

Wilhelmina Kinderziekenhuis