Telefoon WKZ 088 75 555 55

Ziektegeschiedenis

plaatje meisje met dokterBij het onderzoek vindt de dokter niets bijzonders. Emma’s gewrichten zijn niet gezwollen en ze kan alles normaal bewegen. Daarom besluit de dokter Emma’s bloed te laten onderzoeken. In het laboratorium onderzoeken ze het bloed van Emma op de ziekte van Pfeifer en de ziekte van Lyme. Dit zijn allebei ziekten waar je gewrichtsklachten van kunt krijgen en ook erg moe van kunt worden.

Emma is na de vakantie ziek geworden. Veel kinderen zijn in de vakantie in het bos of in de duinen. Daar leven teken. Dat zijn heel kleine beestjes die zich in je huid vastbijten en je bloed opzuigen. Na een tijdje laten ze weer los. Vaak merk je het niet eens als je door een teek gebeten wordt.

Een tekenbeet is niet erg, tenzij de teek ziek is. Als hij je bijt, kan hij de infectie aan jou doorgeven. De ziekte begint vaak met een rode plek rond de tekenbeet. Later kun je dan allerlei problemen krijgen variërend van hoofdpijn tot gewrichtsontstekingen. Dan heb je de ziekte van Lyme. Lyme is de plaats waar de ziekte voor het eerst ontdekt is. Een van de klachten van de ziekte van Lyme is vermoeidheid. Daarom denkt de dokter dat Emma dit misschien heeft.

Uit het bloedonderzoek blijkt dat Emma wel door een teek gebeten is, maar dat ze niet besmet is met de ziekte van Lyme. Haar klachten moeten dus een andere oorzaak hebben.

Wilhelmina Kinderziekenhuis