Telefoon WKZ 088 75 555 55

Leven met ...

plaatje: jongens spelen tafelvoetbalAls er is vastgesteld dat je kinderreuma hebt, begint de behandeling. In sommige gevallen moet je medicijnen slikken, dat hangt af van de vorm en de ernst van de reuma. Als het goed gaat, kun je na een half jaar of een jaar langzaam stoppen met het nemen van de medicijnen. In sommige gevallen moet je medicijnen blijven slikken.

Medicijnen kunnen ook bijwerkingen geven. Zo kun je van NSAID’s maagklachten krijgen. Of je krijgt bij het stoten snel blauwe plekken. Bij Methotrexaat kun je vooral last van misselijkheid krijgen. Zo heeft elk medicijn wel zijn vervelende kanten. De dokter kan je precies vertellen hoe het zit en wat je kunt verwachten.

Bij kinderreuma kunnen ook oogontstekingen voorkomen. Soms heb je die al een tijdje, zonder dat je het gemerkt hebt. Daarom is het belangrijk om voor de zekerheid even bij de oogarts langs te gaan om je ogen te laten controleren. Dan weet je zeker dat het goed is.

Je kunt meestal goed leven met reuma. Als je erge pijn hebt, is het natuurlijk wel even heel naar dat je het hebt. Dan kun je misschien niet voetballen of een andere sport die je graag doet. Maar meestal is de pijn met medicijnen goed te bestrijden.

Soms werkt een medicijn niet voldoende of zijn er te veel vervelende bijwerkingen. Dan moet je een ander medicijn proberen. In het begin van de ziekte is het vaak nog even zoeken naar de juiste behandeling.

Wilhelmina Kinderziekenhuis