Telefoon WKZ 088 75 555 55

Holterregistratie

plaatje holterregistratie

Hier krijgt een jongen een holterregistratie

Bij sommige klachten wil de dokter je hart nog wat beter onderzoeken. Hij kan je dan vragen om een Holterregistratie te doen. De dokters noemen de Holterregistratie ook wel de 24-uurs ECG. Bij dit onderzoek wordt er ook een hartfilmpje gemaakt, net als bij de echo.

Hoe gaat het?

Voor dit onderzoek plakt de verpleegkundige vier elektroden op je borst. Deze elektroden worden via kabeltjes verbonden met een klein apparaatje. In dit apparaatje zit een chip waarop het elektrocardiogram (hartfilmpje) wordt geregistreerd. Het apparaatje registreert daarna 24 uur continue je hartritme. Daarna ga je gewoon naar huis.

Thuis

Je mag alles doen wat je normaal ook doet. Alleen mag je niet zwemmen, douchen of in het bad. Daar kan het kastje namelijk niet tegen. Je mag het kastje ook niet openen of op een van de knopjes drukken.

Als een plakkertje loslaat is dat niet zo erg, je mag hem zelf weer vastplakken op dezelfde plaats. Plakt hij niet meer dan kun je een van de reserveplakkers gebruiken die je van de verpleegkundige hebt meegekregen.

Dagboek

Je moet een dagboek bijhouden. Daarin schrijf je alles op wat je in die 24 uur doet dat je het apparaatje bij je draagt. Als je niet zo goed weet hoe dat moet, kunnen je vader en moeder je daarbij natuurlijk wel helpen. Voor de dokter is het namelijk belangrijk om te weten wat je allemaal gedaan hebt.

Na 24 uur

Als de 24 uur voorbij zijn, mag je de plakkers met daarop de elektroden van je borstkas afhalen. Ook hoef je het kastje niet meer bij je te dragen. De elektroden en het kastje moet je weer terugbrengen naar de polikliniek.

In het ziekenhuis

De dokter beoordeelt de opgeslagen gegevens van het kastje en vergelijkt die gegevens met het dagboek dat je hebt bijgehouden. Zo kan hij kan precies zien hoe je hart zich heeft gedragen tijdens het dragen van het apparaatje.

De uitslag

Omdat het best moeilijk is voor de dokter om het allemaal goed te beoordelen, duurt het ongeveer twee weken voordat je de uitslag van dit onderzoek hoort. De dokter belt naar een van je ouders om de uitslag door te geven.

De dokter vindt het niet nodig dat Aysel een Holterregistratie krijgt.

Wilhelmina Kinderziekenhuis