Telefoon WKZ 088 75 555 55

Diagnose

Als je alle onderzoeken hebt gehad, geeft de dokter een diagnose. Hij stelt vast dat Daan een hartritmestoornis heeft.

Wat zijn hartritmestoornissen?

Al onze spieren trekken samen als reactie op elektrische prikkels, stroomstootjes. Dat geldt dus ook voor het hart, onze belangrijkste spier. Tijdens elke hartslag gaan er stroomstootjes door het hart.

Hartritmestoornissen treden op als die stroomstootjes te snel of te langzaam komen of als ze de verkeerde weg volgen.

De meest voorkomende hartritmestoornis is een “supra ventriculaire tachycardie”. Supra betekent boven, ventrikel is hartkamer en tachycardie is een snelle hartslag. De moeilijke woorden supra ventriculaire tachycardie betekenen dus: een snelle hartslag veroorzaakt door een afwijking boven de hartkamer.

Meestal wordt deze ritmestoornis veroorzaakt door een extra geleidingsbundeltje tussen de boezems en de kamers waardoor de stroom door je hart op bepaalde momenten in een cirkeltje kan gaan lopen en hierdoor een heel snelle hartslag kan veroorzaken.

De meest voorkomende vorm van zo’n extra bundeltje is het Wolf-Parkinson-White syndroom waarbij een extra bundeltje, de bundel van Kent, zo’n snelle cirkelgeleiding heeft.

Kenmerkend voor deze ritmestoornis is dat deze heel plotseling begint, bijvoorbeeld als je rustig tv zit te kijken en ook opeens weer ophoudt. Bij zo’n aanval van een snelle hartslag kun je je echt beroerd voelen. Je kunt misselijk worden, gaan zweten en last hebben van hoofdpijn, pijn op de borst en benauwdheid. Je kunt zelfs flauwvallen.

Wilhelmina Kinderziekenhuis