Telefoon WKZ 088 75 555 55

Echo bij hartruis

Als de dokter hartgeruis hoort, kan hij je vragen om een echo te laten maken. Soms zie je op een echo waardoor de ruis wordt veroorzaakt.

Echo

Met een echo-apparaat kunnen de dokters dingen aan de binnenkant van je lichaam bekijken, zoals je hart. Dit gaat zo:

Je gaat op de onderzoeksbank liggen, op je rug of op je zij. Het gedeelte van je lijf dat de dokter wil bekijken, je borstkas, moet bloot zijn. De dokter zit naast je voor een soort computer. Aan die computer zit een dikke draad met daaraan een “muis”-achtig apparaatje met een ronde kop. Je krijgt dan een klodder gel op je borstkas. Deze gel voelt wat koud en nat aan, net als gewone gel die je in je haar smeert. De dokter drukt dan met het “muisachtige” apparaat op de plek waar de gel zit en beweegt ermee heen en weer.

Hoe werkt een echo?

Een echo werkt met geluid. Er worden miljoenen keren per seconde onhoorbare hoge piepjes uitgezonden. Deze geluiden worden teruggekaatst door het hart. De computer zet deze gegevens om in een bewegend plaatje van je hart. Op de computer zie je dan van alles verschijnen. Waarschijnlijk snap je er niet veel van, maar de dokter gelukkig wel!

Wat valt er allemaal te zien?

Met een echo kan de dokter het kloppen van de boezems en de kamers zien. Hij of zij kan ook de werking van de kleppen controleren en eventuele afwijkingen opsporen. Een echo kan ook de bloedstroom zichtbaar en hoorbaar maken.

Als het klaar is, veegt de dokter met een papieren handdoekje de gel weer weg.

Een echo doet geen pijn. Als de dokter met het apparaat heen en weer beweegt, kan het wel een raar gevoel zijn. Je vader of moeder mag gewoon bij je blijven zitten. Het is wel belangrijk om stil te blijven liggen, dan kan de dokter het goed zien. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartiertje.

Bij Louis laat de echo geen hartafwijking zien die de ruis veroorzaakt.

Bekijk video: Hart - echo normaal hart »

Folder

Wilhelmina Kinderziekenhuis