Telefoon WKZ 088 75 555 55

Waarom naar het WKZ?

plaatje meisje met doktersVera is geboren met een hartafwijking genaamd: Tetralogie van Fallot. Dit is een aangeboren aandoening waarbij tijdens de ontwikkeling van het hart een aantal zaken mis gaat.

  • Er zit een gat in het kamertussenschot.
  • De toegang van de rechterkamer naar de longslagader is vernauwd en de longslagader kan zelf te klein zijn, zowel de stam als ook de takken naar de beide longen.
  • De grote lichaamsslagader (aorta) is scheef geplaatst boven het kamertussenschot.
  • Vergroting van de rechterhartkamer. Doordat de rechterkamer van het hart harder moet persen om het bloed in de longslagader te krijgen, krijgt deze na verloop van tijd een dikkere spierwand.

Als je Tetralogie van Fallot hebt, krijgt je lichaam te weinig zuurstof. Hiervan merk je in het begin nog niet zo veel, maar dit neemt met de jaren wel toe. Als het zuurstoftekort ernstiger wordt, kun je blauw aanlopen. Daardoor kun je je vaak moeilijk inspannen.

Niet bij alle kinderen met Tetralogie van Fallot zijn de klachten even ernstig. Sommige kinderen kunnen alleen bepaalde sporten niet doen. Andere kinderen hebben niet eens voldoende energie om zichzelf aan- en uit te kleden.

De meeste kinderen met Tetralogie van Fallot worden snel geopereerd, meestal rond de leeftijd van een half jaar. Tijdens de operatie wordt het gat in het kamertussenschot dichtgemaakt met een stukje kunststof (een patch) en hierbij wordt gelijk de lichaamsslagader recht boven de linker kamer geplaatst. Verder wordt de longslagader groter gemaakt, ook hiervoor wordt een patch gebruikt. Als het hart te gespierd is, zodat het bloed ook niet goed naar de longslagader kan stromen, wordt er tijdens de operatie ook nog spierweefsel weggenomen zodat het hart het bloed weer probleemloos rond kan pompen.

Vera heeft als baby een hartoperatie gehad. Vanaf die tijd staat ze onder controle van de dokters in het WKZ.

In het WKZ zijn kinderartsen die gespecialiseerd zijn in het kinderhart (met een moeilijk woord: kindercardiologen). Zij hebben veel verstand van hartproblemen en kunnen in de gaten houden of het goed met je gaat. Als je een aandoening hebt zoals Tetralogie van Fallot moet je je leven lang door de (kinder)cardioloog worden gecontroleerd.

Het WKZ is een kinderziekenhuis. Alles in het ziekenhuis is gericht op de zorg voor zieke kinderen. Alle mensen die in het ziekenhuis werken weten hoe ze zo goed mogelijk met zieke kinderen kunnen omgaan of zijn bezig dat te leren. Dat betekent dat de mensen die jij aan je bed krijgt, begrijpen hoe naar en vervelend sommige behandelingen zijn en dat ze zullen proberen je zo veel mogelijk op je gemak te stellen.

Wilhelmina Kinderziekenhuis