Telefoon WKZ 088 75 555 55

Lengte, gewicht, ECG

plaatje ECG bij jongenAls je op de polikliniek komt, word je eerst door de polikliniekassistente gewogen en gemeten.

Daarna maakt ze een ECG van je hart. ECG is de afkorting van ElektroCardioGram. Dit is een moeilijk woord voor een hartfilmpje. Met dit hartfilmpje kan de dokter zien hoe je hart werkt (hoe snel het klopt, hoe vaak en met welk ritme).

Dit gaat zo:

Je moet eerst je bovenkleding uittrekken. Dan ga je op de onderzoeksbank liggen. De verpleegkundige plakt een aantal ECG-plakkers op je benen, armen en borst. Aan deze plakkers zitten metalen knopjes, de elektroden. De elektroden vangen prikkels van je hart op. Aan elke elektrode wordt een draadje vastgeklikt dat naar een computer gaat.

Als de verpleegkundige alle plakkertje bevestigd heeft, moet je even heel stil blijven liggen. De computer maakt dan een filmpje van je hart en “vertaalt” de prikkels op papier. Je ziet dan allerlei streepjes. De kindercardioloog kan hieraan zien hoe de boezems en de kamers van je hart werken en wat je conditie en hartritme is. Als het klaar is, haalt de verpleegkundige alle plakkers er weer af. Je kunt je dan weer aankleden.

Je voelt er niets van als er een ECG gemaakt wordt. De plakkers kunnen wel een beetje koud en glibberig aanvoelen. Je moet wel heel stil blijven liggen.

Wilhelmina Kinderziekenhuis