Telefoon WKZ 088 75 555 55

Inspanning

plaatje inspannen met voetballenEen benauwdheidsaanval bij kinderen met astma kan door heel veel dingen worden uitgelokt: bijvoorbeeld wanneer je verkouden bent, of wanneer je met de hond hebt gespeeld terwijl je allergisch bent.

Als je astma hebt, kun je ook last krijgen van benauwdheid als je je inspant. Tijdens de gymles op school, bijvoorbeeld, of wanneer je tegen de wind in de brug op fietst naar school. Op zulke momenten kan het benauwdheidsgevoel zomaar ineens opkomen. Dat is niet fijn, want dan kun je niet meer lekker doorsporten of fietsen. Je moet echt even stoppen en uitrusten of medicijnen nemen.

Testje: je eerst inspannen en dan ademen door een rietje

Pak weer het rietje en stop het in je mond. Knijp je neus dicht en adem door het rietje. Adem in en adem uit. Ga staan en maak tien kniebuigingen. Je zult wel merken dat het erg moeilijk is om door het rietje in- en uit te ademen. Misschien krijg je het wel erg benauwd. Dat is ook niet zo gek, want je krijgt zo veel minder lucht binnen. Bovendien heb je je net ingespannen. Dan wordt dat nog erger.

Nu weet je hoe iemand met gevoelige longen zich voelt na een inspanning.

Wilhelmina Kinderziekenhuis