Telefoon WKZ 088 75 555 55

Behandeling

foto hulpmiddelenEr zijn verschillende dingen die je aan astma kunt doen:

Je kunt proberen om vervelende prikkels waar je benauwd van wordt zoveel mogelijk te vermijden. Vraag bijvoorbeeld aan de mensen om je heen om niet te roken. En als je benauwd wordt van bepaalde dieren kun je soms ook maar beter niet met de hond stoeien of de kat aaien (hoe leuk dat ook is).

Er zijn ook prikkels die je nu eenmaal niet zo makkelijk kunt vermijden: je moet nu eenmaal op de fiets naar school, of je bent nu eenmaal af en toe snipverkouden. Als je dan toch last van benauwdheid hebt, zijn er goede medicijnen die je kunnen helpen de benauwdheid te verlichten.

Zo zijn er medicijnen die het verkrampen van je luchtwegen tegengaan. Dat zijn medicijnen die je moet inademen. Ze werken meestal vrij snel. Als je ze inademt tijdens zo’n benauwdheidsaanval, voel je je na een paar minuten alweer een stuk beter. Deze medicijnen hoef je alleen te gebruiken als je klachten hebt. Als je je goed voelt, laat je ze gewoon staan.

Als je vaak zulke medicijnen tegen het verkrampen van je luchtwegen nodig hebt, betekent dat meestal dat je longen erg overgevoelig zijn. Als dat zo is, zal de dokter je medicijnen geven die deze overgevoeligheid aanpakken. Deze medicijnen moet je iedere dag gebruiken, dus ook wanneer je geen klachten hebt. Als je ze gebruikt, zul je minder vaak aanvallen van benauwdheid hebben en zullen ze ook minder erg zijn.

Wilhelmina Kinderziekenhuis