Telefoon WKZ 088 75 555 55

Trommelen

foto trommelenDe dokter wil ook kijken en horen of je longen goed zijn. Soms doet hij of zij dat door op je borstkas te kloppen. Hij legt zijn ene hand op je borst en trommelt met de vingers van zijn andere hand op je borstkas. De dokter noemt dat met een deftig woord: percussie. Als het goed is, dan zit er natuurlijk lucht in de longen in je borstkas: dan klinkt het net alsof de dokter op een lege doos staat te trommelen. Maar als er bijvoorbeeld een longontsteking aan de binnenkant zit, dan klinkt het getrommel veel doffer: net alsof de doos vol is. Bij een kind met astma klinkt alles meestal normaal.

Testje: trommelen maar!

Pak twee dozen: een lege doos en een doos waar je van alles ingestopt hebt. Trommel eerst op de lege doos. Wat hoor je? Trommel nu op de volle doos. Wat hoor je nu?

Nu weet je wat de dokter hoort als hij op je borst trommelt om te kijken hoe het met je longen is. Als je een luchtweginfectie hebt, klinken je longen in je borstkas als een volle doos. Als je longen gezond zijn, klinkt het als een lege doos.

Wilhelmina Kinderziekenhuis