Telefoon WKZ 088 75 555 55

Algemeen

foto gesprek met artsAls je op de polikliniek komt, krijg je eerst een gesprek met de dokter. Tijdens dat gesprek vraagt de dokter je om te vertellen wat precies je klachten zijn. Het is belangrijk om heel precies te weten waar je last van hebt, want dat helpt de dokter om uit te zoeken wat er aan de hand is. En om te kijken hoe hij of zij je het best kan helpen. Vertel dus alles wat jij denkt dat belangrijk is. Misschien vind je het handig om van tevoren vast te bedenken wat je wilt vragen en vertellen. Schrijf het dan gerust vooraf op een briefje.
Het eerste gesprek duurt meestal ongeveer een kwartiertje. Soms zijn er bij het gesprek ook nog anderen aanwezig, zoals een assistent of een co-assistent. Dat zijn mensen die ook dokter willen worden. Zij letten goed op hoe de dokter alles doet, zodat ze leren hoe het moet.

Waarom moet Hamza naar het ziekenhuis?

Hamza kan zijn plas niet ophouden. Hij moet vaak opeens plassen en holt dan snel naar de wc. Vaak is hij dan al te laat. Dat is niet leuk. Soms pesten de kinderen in de klas hem omdat hij naar plas ruikt. Hij moet elke dag wel twee keer een schone onderbroek aandoen. Hij heeft heel vaak geprobeerd om droog te blijven, maar het lukt hem gewoon niet. Soms is hij nat zonder dat hij het merkt. De dokter dacht dat het wel vanzelf over zou gaan. Maar dat ging het niet. Daarom is hij nu naar het ziekenhuis gestuurd. Daar gaan ze kijken wat er precies aan de hand is.

Een paar weken voor Hamza een afspraak heeft in het ziekenhuis, krijgt hij een lijst met vragen opgestuurd. Vragen over waar hij allemaal last van heeft en poep- en plasvragen. Het klinkt een beetje vies, maar het is voor de dokter heel belangrijk om precies te weten hoe vaak je plast en poept en wanneer. De ingevulde vragenlijst moet Hamza meenemen op zijn eerste bezoek aan het ziekenhuis.

Wilhelmina Kinderziekenhuis