Telefoon WKZ 088 75 555 55

Blaasontsteking

Plaatje van jongenHamza heeft geen blaasontsteking. Veel kinderen die hun plas niet kunnen ophouden, hebben hier wel last van. Maar wat is nu precies een blaasontsteking?

Je blaas zit onder in je buik. In je blaas wordt je plas bewaard. Maar wat is nu precies plas?
Plas bestaat uit twee dingen: afvalstoffen en al het vocht dat je lichaam niet nodig heeft. Hierbij zijn je nieren heel belangrijk. Je nieren maken namelijk plas.

Nieren zijn een soort zeefjes die je bloed schoonmaken. Ze halen de stoffen die je niet nodig hebt (de afvalstoffen) uit je bloed. Datzelfde doen ze met het teveel aan vocht. Alles wat je drinkt, bestaat voornamelijk uit water, maar ook in eten en drinken zit soms vocht. Denk maar aan een ijsje, vla of een appel. Je drinkt altijd meer dan je lichaam nodig heeft. Je nieren zorgen ervoor dat de afvalstoffen en het teveel aan vocht naar je blaas gaan. Als je plast, plas je dus het teveel aan vocht en de afvalstoffen weer uit.

Bij een blaasontsteking is de wand aan de binnenkant van je blaas ontstoken. Soms is ook de urinebuis (het buisje waardoor je urine naar buiten gaat) ontstoken.

Hoe komt het?

Een blaasontsteking krijg je meestal doordat bacteriën in je blaas komen. Dat kan door allerlei dingen komen. Bijvoorbeeld wanneer je steeds als je plast niet alles eruit plast. Dan blijft er steeds wat plas achter in je blaas. Daar ontstaan dan bacteriën.

Hoe merk je het?

Als je een blaasontsteking hebt, heb je meestal pijn bij het plassen. Een soort branderig gevoel. Je kunt ook pijn onder in je buik hebben. Soms heb je de hele tijd het gevoel dat je moet plassen. Als je dan op de wc gaat, komt er niks, of maar een paar druppeltjes. Vaak ook kun je je plas niet goed ophouden. Soms ruikt je plas ook anders. En soms zit er bloed in je plas.

Wilhelmina Kinderziekenhuis