Telefoon WKZ 088 75 555 55

Blaasfoto

Bij Hamza hoeft er geen foto van zijn blaas te worden gemaakt. Maar soms moet dit wel. Als de dokter bijvoorbeeld wil zien hoe het nu precies gaat in jouw blaas. Wat er gebeurt als je blaas vol is en hoe goed je blaas de plas binnen kan houden. Zo’n foto is natuurlijk niet zomaar een foto. De foto wordt gemaakt met een fotoapparaat: ze noemen het een röntgenfoto.

Om te kijken hoe jouw blaas werkt, wordt er eerst een slangetje via de plasbuis in je blaas gebracht. Dit doet geen pijn, maar is wel een raar gevoel. Door dat slangetje wordt contrastvloeistof in de blaas gebracht. Contrastvloeistof is een vloeistof met een fel kleurtje. Zo kan de dokter straks op de foto goed zien waar de vloeistof (en dus ook jouw plas) allemaal naartoe gaat.

Dan wordt de foto gemaakt. Daar voel je niets van. Je hoort alleen een beetje lawaai. Dat komt omdat het een heel groot fotoapparaat is. De dokter kan op een scherm zien of de foto goed is gelukt. Als je blaas goed op de foto staat, haalt de zuster of de dokter het slangetje er weer heel voorzichtig uit. Dat kriebelt een beetje. Sommige kinderen vinden het eng en gaan daardoor hun bilspieren een beetje aanspannen. Het beste is om heel stil te blijven liggen, want dan doet het bijna geen zeer.

Wilhelmina Kinderziekenhuis