Telefoon WKZ 088 75 555 55

Echografie

  •  jongen krijgt echo
  • echo maken
  • echo-apparaat
  • echofoto

De dokter wil weten of je blaas na het plassen helemaal leeg is. Ook wil hij kijken of alles onder in je buik goed werkt. Daarom wordt er na het plassen direct een echografie van je buik gemaakt. Met een echo-apparaat kunnen de dokters dingen aan de binnenkant van je lichaam bekijken, zoals je hart of je buik.

Dit gaat zo:

Je gaat op de onderzoeksbank liggen. Het gedeelte van je lijf dat je dokter wil bekijken, moet bloot zijn (bijv. je buik). De dokter zit naast je voor een soort computer. Aan die computer zit een dikke draad met daaraan een “muis”-achtig apparaatje met een ronde kop.

Je krijgt dan een klodder gel op de plek waar de dokter wil gaan kijken. Deze gel voelt wat koud en nat aan, net als gewone gel die je in je haar smeert. De dokter drukt dan met het “muisachtige” apparaat op de plek waar de gel zit en beweegt ermee heen en weer. Op de computer zie je dan van alles verschijnen. Waarschijnlijk snap je er niet veel van, maar de dokter gelukkig wel! Als het klaar is veegt de dokter met een papieren handdoekje de gel weer weg.

Een echo doet geen pijn. Als de dokter met het apparaat heen en weer beweegt, kan het wel een raar gevoel zijn. Je vader of moeder mag gewoon bij je blijven zitten. Het is wel belangrijk om stil te blijven liggen, dan kan de dokter het goed zien.

Folder

Wilhelmina Kinderziekenhuis