Telefoon WKZ 088 75 555 55

Algemeen

foto spreekkamerAls je op de polikliniek komt, krijg je eerst een gesprek met de dokter. Tijdens dat gesprek vraagt de dokter je om te vertellen wat precies je klachten zijn. Het is belangrijk om heel precies te weten waar je last van hebt, want dat helpt de dokter om uit te zoeken wat er aan de hand is. En om te kijken hoe hij of zij je het best kan helpen. Vertel dus alles wat jij denkt dat belangrijk is. Misschien vind je het handig om van tevoren vast te bedenken wat je wilt vragen en vertellen. Schrijf het dan gerust vooraf op een briefje.
Het eerste gesprek duurt meestal ongeveer een kwartiertje. Soms zijn er bij het gesprek ook nog anderen aanwezig, zoals een assistent of een co-assistent. Dat zijn mensen die ook dokter willen worden. Zij letten goed op hoe de dokter alles doet, zodat ze leren hoe het moet.

Waarom moet Roos naar het ziekenhuis?

Roos heeft heel vaak een blaasontsteking, wel vijf keer per jaar. Ze is er niet ziek van, maar heeft wel iedere middag en avond natte plekken in haar onderbroek. Dat is niet leuk. Ze moet elke dag wel twee keer een schone onderbroek aandoen. Ze moet vaak opeens plassen. Ze gaat dan op haar hurken zitten tot ze niet meer hoeft. Ook het poepen gaat niet zo goed. Ze poept niet elke dag en vaak maar kleine beetjes. En soms een hele berg ineens. Ze heeft regelmatig poepvegen in haar onderbroek. Ook dat is niet leuk.
Roos is al bij een paar dokters geweest. Eerst bij de huisarts en toen bij de kinderarts. Die hebben van alles geprobeerd, maar het helpt niet echt. Daarom is ze nu naar dit ziekenhuis gestuurd. Daar gaan ze kijken wat er precies aan de hand is.

Een paar weken voor Roos een afspraak heeft in het ziekenhuis, krijgt ze een lijst met vragen opgestuurd. Vragen over waar Roos allemaal last van heeft en poep- en plasvragen. Het klinkt een beetje vies, maar het is voor de dokter heel belangrijk om precies te weten hoe vaak je plast en poept en wanneer. De ingevulde vragenlijst moet Roos meenemen op haar eerste bezoek aan het ziekenhuis.

Wilhelmina Kinderziekenhuis