Telefoon WKZ 088 75 555 55

Obstipatie

plaatje meisje bij W.C.Obstipatie wil zeggen dat je problemen hebt met poepen. Veel kinderen die last hebben van hun blaas, hebben ook problemen met poepen. Bij Roos is dat ook zo. Dat is natuurlijk niet leuk. Ze heeft regelmatig poepvegen in haar onderbroek. Vaak poept ze kleine beetjes en soms een enorme berg.

Hoe komt het?

Bij obstipatie blijft de poep te lang in je darmen. Hij wordt daardoor hard en komt er daardoor moeilijker uit. Doordat er veel poep onder in je darm zit, kun je moeilijker voelen wanneer je moet poepen. Kinderen met obstipatie poepen niet elke dag en hun poep is vaak hard en dik. Er zijn ook kinderen die, net als Roos, een beetje poep in hun onderbroek verliezen.

Wat is normale poep?

Poep bestaat uit restjes van voedsel die je lichaam niet heeft gebruikt, darmbacteriën en water. Het heeft meestal een bruine kleur. Door dat wat je eet, kan je poep een andere kleur krijgen, bijvoorbeeld als je bietjes of spinazie eet. Wanneer je poep in het laatste stukje van je darm komt, voel je meestal dat je moet poepen. Meestal is poep niet hard en kun je het er makkelijk uit persen.

Wat is obstipatie?

Niet iedereen poept even vaak. Sommigen twee à drie keer per dag, anderen één keer in de twee dagen. Je hebt pas last van obstipatie als de poep lang in je darm blijft zitten, hard wordt en moeilijk uit te poepen is. Als er veel harde poep in het laatste stukje van je darm zit, houd die poep de uitgang ‘bezet’. Pas als je darm heel erg vol zit, voel je dat je moet poepen. Het kan ook gebeuren dat er een klein beetje dunne poep langs de harde poep wegloopt. Daar komen de poepvegen in je onderbroek van. We noemen dit overloopdiarree.

Als je last hebt van obstipatie zitten je darmen erg vol. Hierdoor is het moeilijker om de seintjes van je blaas goed te voelen. Om je blaas goed te kunnen trainen, is het dus belangrijk dat je darmen goed leeg zijn.

Wilhelmina Kinderziekenhuis