Telefoon WKZ 088 75 555 55

Specifieke klachten

plaatje meisje in bed met koortsMaartje is al meer dan een week ziek. Eerst had ze het heel koud en daarna kreeg ze hoge koorts. Ze voelt zich helemaal niet lekker. Ze lust niets meer en heeft nergens zin in. Ze heeft ook een beetje buikpijn en het plassen doet soms pijn. Omdat het maar niet overgaat, komt ze naar het WKZ voor verder onderzoek.

Bijna iedereen heeft wel eens koorts. Koorts betekent dat je lichaamstemperatuur hoger is dan normaal. Normaal is de temperatuur van je lichaam zo’n 36 tot 37 graden. Als je temperatuur 38 graden of hoger wordt, heb je koorts. Meestal heb je koorts omdat je een ontsteking hebt door een virus of een bacterie. Je lichaam probeert dat virus of die bacterie onschadelijk maken. En dat lukt beter bij hogere temperaturen.

Je lichaam wordt warmer door:

* zo min mogelijk warmte te verliezen. Je lichaam laat zoveel mogelijk bloed stromen in de diepe bloedvaten en zo min mogelijk in de bloedvaten die dicht onder je huid liggen. Zo kan de warmte van het bloed niet via je huid ontsnappen.

* zo veel mogelijk warmte te maken. Dat kan door te gaan rillen en beven. Als je bibbert, trekken je spieren samen waardoor de temperatuur van je lichaam hoger wordt. Bij koorts kun je dus heel warm zijn, maar toch liggen rillen.

Als de koorts minder wordt, zorgt je lichaam er ook weer voor dat je al die extra warmte kwijtraakt. Dat doe je door te zweten en door het bloed weer naar de huid te laten stromen.

Wilhelmina Kinderziekenhuis