Telefoon WKZ 088 75 555 55

Echo

  • echografie
  • echografie

Maartje heeft verteld dat ze soms pijn heeft bij het plassen. In haar plas zitten veel bacteriën en ook uit het bloedonderzoek blijkt dat ze een ontsteking heeft. De dokter wil nu haar blaas en haar nieren heel goed bekijken. Dat kan met een echo-apparaat.

Met een echo-apparaat kan de dokter dingen aan de binnenkant van je lichaam bekijken. Dit onderzoek wordt altijd gedaan door een andere dokter dan de kinderarts. Dit gaat zo:

Je gaat op de onderzoeksbank liggen. Het gedeelte van je lijf dat je dokter wil bekijken, moet bloot zijn (bijvoorbeeld je buik).

De dokter zit naast je voor een soort computer. Aan die computer zit een dikke draad met daaraan een “muis”-achtig apparaatje met een ronde kop.

Je krijgt dan een klodder gel op de plek waar de dokter wil gaan kijken. Deze gel voelt wat koud en nat aan, net als gewone gel die je in je haar smeert.

De dokter drukt dan met het “muisachtige” apparaat op de plek waar de gel zit en beweegt ermee heen en weer. Op de computer zie je dan van alles verschijnen. Waarschijnlijk snap je er niet veel van, maar de dokter gelukkig wel!

Als het klaar is, veegt de dokter met een papieren handdoekje de gel weer weg.

Een echo doet geen pijn. Als de dokter met het apparaat heen en weer beweegt, kan het wel een raar gevoel zijn. Je vader of moeder mag gewoon bij je blijven zitten. Het is wel belangrijk om stil te blijven liggen, dan kan de dokter het goed zien.

De dokter ziet bij Maartje een ontsteking in haar nieren.

Folder

Wilhelmina Kinderziekenhuis