Telefoon WKZ 088 75 555 55

Erfelijke ziekten

plaatje stamboomSommige ziekten komen in bepaalde families vaker voor dat andere. Dan is bijvoorbeeld je vader allergisch en jij en je zusje ook. Zulke ziekten heten erfelijke ziekten. Ouders kunnen deze ziekten doorgeven aan hun kinderen. Daar kunnen ze niets aan doen. Het is trouwens niet altijd zo dat als je vader of moeder een erfelijke ziekte heeft, jij die ook altijd krijgt. Of je die ziekte krijgt, hangt vaak ook af van andere dingen.

Soms heeft een van je ouders een erfelijke ziekte en geeft deze door aan jou en je broertje, maar niet aan je andere zusje. Dat heet een dominante ziekte. Soms merken je ouders zelf niets, maar dragen zij wel allebei de aanleg voor de ziekte bij zich. Als jij van allebei je ouders die aanleg erft, heb je zelf wel klachten. Zo’n ziekte, waarbij de ouders drager zijn (maar niet ziek zijn) en een kind ziek is, heet een recessieve ziekte.

Met een erfelijke ziekte word je geboren. Je houdt de ziekte bij je zo lang je leeft. Je kunt het niet oplopen van iemand en je kunt iemand niet aansteken; het is niet besmettelijk. Alleen later, als je zelf kinderen krijgt, bestaat er een kans dat je het aan hen doorgeeft.

De oorzaak van erfelijke ziekten is een foutje in het DNA. In het laboratorium kan het DNA op zulke foutjes worden onderzocht. Als die fouten gevonden worden, is de oorzaak van de klachten duidelijk.

Wilhelmina Kinderziekenhuis