Telefoon WKZ 088 75 555 55

Specifieke klachten

plaatje meisje met koortsLaura is een gezonde, sportieve meid. Maar soms wordt ze opeens ziek. Ze krijgt keelpijn, hoofdpijn en buikpijn en heeft nergens meer zin in. Even later krijgt ze koorts. Het komt vaak net als er iets spannends is: haar verjaardag, de vakantie, een schoolreisje of Sinterklaas: echt precies wanneer je helemaal niet ziek wilt zijn.

Vaak heeft ze ook nog andere klachten. Dan is ze misselijk, heeft opgezette klieren in haar hals, moet overgeven en heeft diarree. Dit duurt vaak een dag of vijf en dan is het weer over en is alles weer normaal.

Bijna iedereen heeft wel eens koorts. Koorts betekent dat je lichaamstemperatuur hoger is dan normaal. Normaal is de temperatuur van je lichaam zo’n 36 tot 37 graden. Als je temperatuur 38 graden of hoger wordt, heb je koorts. Meestal heb je koorts omdat je een ontsteking hebt door een virus of een bacterie. Je lichaam probeert dat virus of die bacterie onschadelijk maken. En dat lukt beter bij hogere temperaturen.

Je lichaam wordt warmer door:

* zo min mogelijk warmte te verliezen.

Je lichaam laat zoveel mogelijk bloed stromen in de diepe bloedvaten en zo min mogelijk in de bloedvaten die dicht onder je huid liggen. Zo kan de warmte van het bloed niet via je huid ontsnappen.

* zo veel mogelijk warmte te maken.

Dat kan door te gaan rillen en beven. Als je bibbert, trekken je spieren samen waardoor de temperatuur van je lichaam hoger wordt. Bij koorts kun je dus heel warm zijn, maar toch liggen rillen.

Als de koorts minder wordt, zorgt je lichaam er ook weer voor dat je al die extra warmte kwijtraakt. Dat doe je door te zweten en door het bloed weer naar de huid te laten stromen.

Wilhelmina Kinderziekenhuis